Γερμανία: Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το σύστημα ασύλου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολιτικές αναταράξεις και επικρίσεις για το ισχύον σύστημα ασύλου έχει προκαλέσει στη Γερμανία τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες για την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο.

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί, που καταζητείται ως ύποπτος για την επίθεση, είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί. Ωστόσο, κυκλοφορούσε ελεύθερος με προσωρινή άδεια, διότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή «Αμπού Ουάλα».

 

Η Τυνησία, η οποία είχε αρχικά αρνηθεί να του χορηγήσει διαβατήριο με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Τυνήσιος πολίτης, τελικά το εξέδωσε, αλλά έφτασε στην Γερμανία χθες.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του υπόπτου της επίθεσης στο Βερολίνο
Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ανις Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι προετοιμάζει μια διάρρηξη ώστε να μπορέσει να αγοράσει αυτόματα όπλα, «για μία ενδεχόμενη επίθεση», αλλά δεν προέκυψαν ισχυρά ενισχυτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Ανις Άμρι είχε κλέψει ένα φορτηγό στην Τυνησία το 2010 και είχε καταδικαστεί.

«Ο Άνις Άμρι είναι ύποπτος, δεν γνωρίζουμε αν είναι ο δράστης» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ

O υπουργός Eσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν πρότεινε σήμερα να δημιουργηθούν κέντρα διέλευσης (transit) στα σύνορα της Γερμανίας, όπου θα γίνεται ταυτοποίηση και στη συνέχεια εξέταση του αιτήματος ασύλου.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ επανέλαβε χτες το βράδυ στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε και να ξαναρυθμίσουμε συνολικά την μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, διότι το οφείλουμε στα θύματα και τους οικείους τους». Κατά τον Ζέεχοφερ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει κινηθεί αρκετά προς την δική του κατεύθυνση, παρά τα βήματα τα οποία έχουν γίνει, όπως είπε. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε πάντως λόγο για «βιαστικά συμπεράσματα».

Ορισμένοι πολιτικοί του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όπως ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Κλάους Μπουγιόν ζήτησε «να αφαιρείται το δικαίωμα για άσυλο από πρόσφυγες χωρίς έγγραφα» καθώς δεν συμβάλλουν στην εξακρίβωση της πραγματικής τους ταυτότητας. «Υπάρχουν πολλοί για τους οποίους δεν γνωρίζουμε από που έρχονται και ποιοι πραγματικά είναι», ανέφερε.

Από την πλευρά του, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συνιστά ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος. «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το αποκρουστικό γεγονός. Όποιος εν τούτοις το κάνει, αποκαλύπτει την δική του ανευθυνότητα» παρατήρησε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) κατηγόρησε τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα ότι προσπαθούν «να χρησιμοποιήσουν τον τρομερό αυτό γεγονός για να δημιουργήσουν εχθρικές προς τους πρόσφυγες προκαταλήψεις και να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε παράλογες απαιτήσεις για λήψη σκληρών μέτρων».

Τέλος το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και ακροδεξιές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το τραγικό γεγονός και διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Γερμανίδα καγκελαρίου, με κεντρικό σύνθημα «Να φύγει η Μέρκελ».