Το πακέτο Γιούνκερ γέμισε με 630 δισ. για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν στο Μαξίμου, όσα δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σχετικά με την κατάσταση της Ε.Ε., καθώς εκτιμούν πως αφενός «ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αφετέρου «μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα».

Άμεσο ήταν το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μέσω twitter υπογράμμισε ότι «η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η Ε.Ε. δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Γιούνκερ επιχείρησε να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους. Βασικό εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο διπλασιασμός του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ» το οποίο, εφόσον φυσικά το σχέδιό του δεν συναντήσει κάποιας μορφής βέτο από τις χώρες-μέλη, θα φτάσει τα 630 δισ. ευρώ ως το 2022, έναντι 350 δισ. που προβλέπεται σήμερα.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα διαθέσει τουλάχιστον 500 δισ. ως το 2020 και θα καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να φτάσουμε στα 630 δισ. ως το 2022. Με τη συνεισφορά των κρατών-μελών, μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο ακόμη πιο γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε, επίσης, να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, γι’ αυτό οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να αποδεχτώ και δεν πρόκειται να αποδεχτώ ότι η Ευρώπη θα παραμείνει η ήπειρος της ανεργίας των νέων, ούτε ότι η νέα γενιά θα είναι φτωχότερη σε σύγκριση με τους γονείς της».

Κυβερνητικές πηγές έδιναν επίσης ιδιαίτερη σημασία στην ανακοίνωση για τον διπλασιασμό των πόρων, καθώς και στην αναφορά του κ. Γιούνκερ στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη», συμπλήρωναν. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, καλωσόριζαν την τοποθέτηση Γιούνκερ για «αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, την προώθηση της μετεγκατάστασης, καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε.

Από την ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος, καλωσόρισε επίσης το νέο σχέδιο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Δεν κατανοούμε, όμως, πρόσθεσε «τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα, λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας, έχει χάσει κάθε προσφερόμενη ευρωπαϊκή ευκαιρία».