3 λόγοι για να στηριχτούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά
Χαιρετισμός στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.), 24.02.2018
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα νέα μου κοινοβουλευτικά καθήκοντα σχετίζονται με την ενέργεια, γιατί πιστεύω ότι αποτελείτε τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ένα κλάδο που μπορεί να σηματοδοτήσει το πέρασμα στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θέλω με δύο λόγια να σας δώσω το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής, μια πολιτική που θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα στο συνέδριο που ετοιμάζουμε.
Έχουμε κάνει μια στρατηγική επιλογή η οποία αποτυπώνεται πολύ καθαρά στο «Σχέδιο Ελλάδα» και κινείται σε 3 άξονες:
Στηρίζουμε την Ελλάδα της Παραγωγής.
Μειώνουμε το κόστος ζωής για τον πολίτη.
Διασφαλίζουμε δίκαιο μερίδιο στην παραγωγή πλούτου, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους.
Υπ’ αυτή την έννοια, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό:
και για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ
και για να εξαλείψουμε τα προβλήματα που βάζουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα
και για να βάλουμε καθαρούς, δίκαιους και σταθερούς κανόνες στην αγορά.
Η παράταξη που εκπροσωπώ, φίλες και φίλοι, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρωτοστάτησε στην Πράσινη Ανάπτυξη, όταν κάποιοι μιλούσαν για «πράσσειν άλογα». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στεκόμαστε δίπλα στον κλάδο σας για να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε νέους δρόμους.
Θέλω επίσης να πω, για όσους δεν με γνωρίζετε, ότι είμαι άνθρωπος της αγοράς, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας. Καταλαβαίνω πολύ καλά τα προβλήματα, τις αγωνίες και τους φόβους σας. Υπ’ αυτή την έννοια θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το γραφείο μου θα είναι πάντοτε ανοικτό για να ακούσει και να συζητήσει τις προτάσεις της ομοσπονδίας σας.
Και το λέω αυτό, γιατί πιστεύω ότι ο κλάδος σας αξίζει να στηριχτεί για 3 βασικούς λόγους:
Πρώτον, γιατί οι μέχρι στιγμής επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αποτελούν ως επί το πλείστον ελληνικά κεφάλαια. Είναι επενδύσεις από ανθρώπους που σε μια δύσκολη συγκυρία, δεν έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, αλλά έδειξαν εμπιστοσύνη και επένδυσαν στη χώρα τους.
Δεύτερον, οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες και με την παρουσία τους ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.
Τρίτον, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να μειώσουν το κόστος για τον καταναλωτή, αν προχωρήσουν οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική και συνεχίσουμε να επενδύουμε σε προγράμματα Βιώσιμης Ενέργειας – όπως το πρόγραμμα TILOS – ώστε να μειωθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Χάσαμε ήδη μια διετία, καθυστερώντας να υιοθετήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός του Δεκεμβρίου του 2016 δεν ακολουθήθηκε γρήγορα από κάποιον άλλο και έτσι το 2017 ήταν πρακτικά ένας νεκρός χρόνος όπου η όποια επενδυτική επιθυμία υποσκελίστηκε από την αδράνεια.
Χάσαμε μια τριετία με τις παλινωδίες της Κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπου κανείς δεν γνωρίζει – ακόμα και σήμερα – με βεβαιότητα, ποια είναι η τελική πρόταση. Πρόσφατα βρισκόμουν στην Καστοριά, όπου οι κάτοικοι μιλούν για ενδεχόμενες απώλειες της τάξης των 6 δις € για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας από το 2019 έως το 2025 – χωρίς ούτε ένα ευρώ για νέες επενδύσεις – την ώρα που τα οφέλη από την χαμηλότερη τιμή ρεύματος στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν τα 200 εκατ. € για την ίδια περίοδο.
Χάνουμε κάθε μέρα πολύτιμο χρόνο από μια Κυβέρνηση που δεν σέβεται τους θεσμούς, δεν αγκαλιάζει την επιχειρηματικότητα, δεν δημιουργεί ένα σαφές, σταθερό και δίκαιο επενδυτικό πλαίσιο.
Η πολιτική αλλαγή, φίλες και φίλοι, είναι επιβεβλημένη για να γυρίσει σελίδα η πατρίδα μας, κι εμείς πιστεύουμε ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει σε προοδευτική κατεύθυνση.
Σε ό,τι μας αφορά, επαναλαμβάνω ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει:
Απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΠΕ.
Προώθηση Καινοτόμων Ενεργειακών επενδύσεων στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας.
Βελτίωση των εργαλείων μείωσης του ενεργειακού κόστους στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Αποτελεσματικότερη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις του κλάδου για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα αποτελούν και εξαγώγιμα προϊόντα.
Διασφάλιση καθαρού, σταθερού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το προεδρείο της Ομοσπονδίας για την μέχρι σήμερα δράση του. Απ’ όσο έχω προλάβει να ενημερωθώ έχετε στις τάξεις σας ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία στην αγορά ενέργειας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να συμβάλετε θετικά σε έναν διαρκή και ενεργό διάλογο με την πολιτεία και τα κόμματα, με στόχο μια σύγχρονη αγορά ενέργειας προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.